Hoe doe je het fit20 noodrantsoen met een blessure of aandoening?

Bij elke vorm van thuisoefeningen is de belasting op de gewrichten en weefsels groter dan in de fit20 studio. De combinatie van fit20 trainer, top apparatuur en sensoren zorgt voor een zeer veilige manier van intensief trainen. Thuis is het altijd minder veilig en de kans op pijn is groter.

Als door een blessure of aandoening de extra belasting op je gewrichten en weefsels snel pijn geeft, doe het noodrantsoen dan met makkelijkere uitgangshoudingen en hoeken. Beweeg minder ver, bijvoorbeeld door bij de opdrukoefening je elleboog minder ver te buigen.

Als je het noodrantsoen helemaal niet kan doen vanwege een blessure of aandoening probeer dan de volgende alternatieven:

De Wall Squat wordt een zachte niet te diepe kniebuiging. Sta los in de ruimte, voeten iets uit elkaar. Zak langzaam iets door de knieën. Als het je lukt dat in 10 tellen te doen, zonder pijntoename, is het effect het grootste.

De push up bij het aanrecht wordt een staande push up tegen de deurpost, met maar een heel kleine beweging van ellebogen, polsen en schouders, zonder pijntoename.

De buikspieroefening kan zittend. Trek de buikspieren langzaam en zo goed mogelijk in en naar binnen. Herhaal dit enkele malen.

De rugspieroefening kan op de bank. Zit op de bank, zitbotten naar achteren, knieën gebogen. Druk de rug stevig in de bank (zonder pijntoename) alsof je je rug strekt, voer de druk langzaam op. Herhaal enkele malen.

De Hip Abduction oefening kan ook staande achter het aanrecht. Sta op één been, til het andere been langzaam en gestrekt op. Wissel na elke herhaling van been.

Veel succes!